zondag 2 juni 2013

Recensie Ik verbind u door

Ik verbind u door - Vonne van der Meer


Genre: Psychologische roman
Uitgever: Contact Amsterdam/Antwerpen
ISBN-nummer: 9789025419431
Verschenen: juni 2006
Aantal pagina's: 174
Aantal sterren: 4

Iedereen is in verbinding met elkaar

Ik verbind u door is een verhaal dat gaat over het doorgeven van gevoelens en emoties die als een bacil aan mensen worden doorgegeven. Het begint met een kleine onbenullige ruzie die uiteindelijk zorgt voor een schokkende moord. Je staat er van verstelt wat voor impact een verkeerde reactie op iemand kan zijn. Alle irritaties worden aan elkaar doorgegeven wat uiteindelijk leidt tot een bom. Deze persoon kan zich niet meer inhouden en gooit al zijn frustraties eruit. Je kan dan maar beter niet in de buurt zijn!

Ik verbind u door is een boek met een mooi verhaal. Het is gek om te zien dat mensen zo snel be├»nvloed raken door elkaar. Door een kleine oorzaak ontstaat er een groot gevolg. Dit laat Vonne van der Meer goed zien door verschillende verhaallijnen soepel aan elkaar te rijgen en hun reacties als keten aan elkaar door te geven. 

Wat me wel verbaasde was dat er in een dag tijd een tal van gebeurtenissen plaatsvond. De dag begon met een kleine ruzie tussen een man en een vrouw, waarbij de vrouw hem had afgewezen voor seks. Hier ontstond de eerste irritatie en die werd doorgegeven aan mensen op zijn werk. Als een kettingreactie werden de gevoelens en emoties aan elkaar doorgegeven. Aan het einde van de dag waren deze irritaties te hoog opgelopen en werden afgevuurd op een onschuldig slachtoffer. Wat allemaal zo vredig leek, bleek allemaal schijn te zijn als aan het einde van de dag een gruwelijke moord plaatsvindt.

Wat erg leuk aan het boek was, was dat je kennismaakt met veel verschillende personages. Het zijn stuk voor stuk levensechte personages die ieder hun eigen verhaal hebben. Het verhaal wordt verteld door een engel die als een schakel tussen leven en dood boven het verhaal zweeft. Zij ziet de ramp aankomen, maar kan ze deze ramp verhinderen?

Het verhaal heeft een chronologische opbouw die begint aan het begin van de dag en eindigt aan het einde van de dag. Dit leest zeer prettig, want je hoeft geen rekening te houden met flashbacks. Wat ik wel een minpunt vond, was dat er af en toe vooruitwijzingen waren. De engel gaf enkele hints over wat nog zal komen, waardoor je al gelijk een idee krijgt van wat er gaat gebeuren. Aan de andere kant kan dit ook een voordeel zijn, want je wordt tot het einde van het verhaal vastgehouden om erachter te komen wat de engel precies bedoelde.

Het boek bevat geen moeilijk taalgebruik, waardoor het verhaal eenvoudig te begrijpen is. Af en toe kwamen er een paar moeilijke woorden aan de orde, maar als je rustig de tekst door las kwam je er van zelf achter wat het betekende. Het verhaal wordt vlot verteld, waardoor je het boek zo uitleest!

Ik ben erg positief over dit boek, want het boek heeft een mooi verhaal met een zenuwslopend einde. Door dit boek is mijn kijk op de wereld en de mensen veranderd. Je staat erbij stil hoe snel er van iets kleins iets groots gemaakt kan worden. Het is een zeer aantrekkelijke roman voor een groot publiek die een duidelijke morele boodschap heeft. Iedereen blijft verantwoordelijk voor zijn eigen daden. En wie goed doet ontmoet!

Geschreven door: Savannah van Dijk


3 opmerkingen:

 1. Je geeft een goede beschrijving van het verhaal, waardoor duidelijk word waar het boek over gaat. Ook vind ik het erg goed dat je recensie hier mee begint, ik wist daardoor gelijk waar het boek over ging. Je hebt in je recensie alle aspecten van het boek goed besproken.
  Je zou de volgende keer bij het maken van je recensie je mening over de personages wat meer kunnen toelichten, je vond het leuk dat je verschillende personages leerde kennen, maar waarom vond je dat leuk?
  Over het algemeen vind ik je recensie erg goed, omdat je je mening duidelijk naar voren laat komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Savannah,

  Je hebt je recensie heel aantrekkelijk geschreven. Je hebt je verhaal op een leuke manier verwerkt. Je geeft een goed beeld van het boek en ik ben meteen geïnteresseerd! Ook geef je goed de voor-en-nadelen van het boek. Er zijn enkele spelfoutjes en je had over sommige dingen je mening wat beter mogen onderbouwen. Waarom vindt je het eigenlijk een nadeel dat de engel wat hints geeft? Al met al was het een vlotte recensie om te lezen en ik vind dat je het goed gedaan hebt!

  Groetjes Vera.

  BeantwoordenVerwijderen